Yüz Germe

Ayrıca ritidektomi olarak da bilinir

Yüz gerdirme işlemi, yüz kırışıklıklarının ve yaşlanmayla birlikte karşılaşılan sarkmalar için en kapsamlı tedavi yaklaşımıdır. Ameliyat, minimal invazif “kısa süreli gerdirme”den çok daha pahalı olan karmaşık ameliyatlara kadar geniş bir aralıkta değişkenlik göstermektedir. Yüz gerdirmede fazlalık deri alınır, altta kalan dokular ve kaslar sıkılaştırılır, yüz ve boyundaki deri düzeltilir. Orta yaş sarkması, gülme çizgileri, çene altı ve gıdı (gerdan), yüz gençleştirme için ideal standartları koruyacak şekilde düzeltilebilir. Her yıl, binlerce kişi başarılı yüz gerdirme ameliyatı olmakta ve sonuçlardan da memnun kalmaktadır.

Yüz Germe Tedavisi İçin İyi Bir Aday Mıyım ?

Yüz gerdirme işlemini neden isteyebileceğinize dair bazı ortak sebepler aşağıda verilmiştir:

  • Yüzünüzün ortasında ve/veya çene hattınızda sarkma var
  • Burnunuzdan ağzınızın köşelerine uzanana derin kırışıklıklar var (nazolabial kıvrımlar)
  • Ağzınızın her köşesinden yanaklarınıza inen çizgiler var (gülme çizgileri)
  • Yüz yağı (hacmi) azalmış veya yer değiştirmişse
  • Yüz altı kas tonunda sarkma veya kayıp var
  • Yanak ve çene altındaki gevşek deri ve fazla yağ birikimi nedeniyle gerdan oluşmuşsa
  • Boynunuzda kıvrım ve sarkma var
  • Eğer genel sağlık durumunuz iyi, olumlu bir tutum ve gerçekçi beklentileriniz varsa, bu işlem için büyük olasılıkla iyi bir adaysınızdır.

Yüz gerdirme işlemine karar veren çoğu kişi aynı zamanda kaş kaldırma, göz kapağı ameliyatı, yüz implantı ve lazerli cilt yenileme de yaptırmaktadır.

Yüz Germe İşleminin Avantajları

  • Yüz gerdirme ameliyatı tek seferde yüzünüzdeki birçok alanı iyileştirir
  • Etkileri on yıl veya daha fazla sürebilir ve on on beş yaş genç görünebilirsiniz
  • Boyun ve çene hattı diğer tekniklere göre daha iyi şekillendirilir

Yüz Germe İşleminin Dezavantajları

  • Yüz gerdirme sizi yeni baştan yaratmaz, sadece daha genç görünmenizi sağlar
  • Bu işlem nedeniyle zaman kaybınız olacaktır
  • Yaş ve cilt tipinize bağlı olarak sonradan ikinci bir işlem daha yaptırmak isteyebilirsiniz

Yüz Gerdirme Nasıl Yapılır ?

Çoğu yüz gerdirme tekniği, çene hattı, çene altı ve yanaklar gibi yüz altı alanlarda odaklanmıştır. Yüz gerdirme ayrıca orta yüz veya alın bölgesinde de odaklanabilir. Bazı tekniklerde, daha genç bir şekil için derin yüz dokuları tekrar konumlandırılabilir veya sıkılaştırılabilir. Diğer tekniklerde, yağ alınması veya ilavesi veya diğer yumuşak doku dolguları en iyi sonuçların alınabilmesi için gerekli olabilir. Günümüzde, sürekli olarak güvenilir, istikrarlı ve dayanıklı olabilen sonuçların elde edilebildiği farklı teknikler vardır. Kesileriniz, hedeflenen yüz alanına ve ne kadar değişiklik istediğinize bağlıdır.

Kesiler yapıldıktan sonra, cildiniz farklı derecelerde zayıflatılır ve yüzünüzdeki derin katmanlar kaldırılır. Yüzünüzdeki ve boynunuzdaki deri altındaki kaslar ve dokular zayıflatılarak ayırılır. Bu sayede yüz ve yanak derisi gevşetilerek serbest bırakılır. Böylece derinin düzgünleştirilmesi sağlanarak işlem sonunda deri tekrar katlanılır.

Ardından cerrahınız şakaklardan, yanaklardan ve boyundan deriyi yükselterek kaldırır ve fazlalık yağ ve deriyi alarak alttaki bağ dokusunu tekrar konumlandırır. Bu işlem boyun gerdirmeyle birlikte uygulanacaksa, tüm boyun ve çene bölgesini destekleyecek daha güçlü bir kas yapısı oluşturmak için birbirine dikilir. Cerrahınız aynı zamanda boyun ve çene altı bölgelerinde liposuction yapabilir. Yanak ve çene hacmini arttırmak için yüz implantları kullanılabilir.

Son olarak, cerrahınız yeni alt yapı üzerinde deriyi katlayarak dikişlerle ve/veya zımbayla kesileri kapatır. Gerektiğinde, boşaltım tüpleri de yerleştirilebilir. Genellikle destekleyici, dolgulu bir giysi kullanılır.

Estetik plastik cerrahınızın ve personelin amacı size en iyi sonuçları elde etmeniz konusunda yardımcı olmak ve ameliyatınızın mümkün olduğunca kolay, güvenli ve rahat geçmesini sağlamaktır.

Bu Tedavide Ne Tür Seçeneklerim Vardır ?

Yüz gerdirme ameliyatında farklı yaklaşımlar vardır. Plastik cerrahınız isteklerinize ve yüzünüzün şekli dahil olmak üzere yüz özelliklerinize göre bir yaklaşım önerir. Kesilerin yer ve uzunluğu, sizin için en uygun tekniğe göre değişiklik gösterir. Cerrahınız, genellikle kulak etrafındaki alanla sınırlı olan kısa kesi kullanılan “kısa kesili” yüz gerdirme işlemini sizin için uygun bulabilir.

“LifeStyle Lift” veya “Quick Lift” gibi yüz gerdirme markaları vardır. Yöntemler arasında bir üstünlük yoktur, plastik cerrahınızla yapacağınız görüşmeye göre size en uygun yönteme karar verirsiniz.

Ameliyattan Hemen Sonra

  • Ameliyattan hemen sonra kompresyon giysileri giyersiniz. Bunları tam olarak temas edecek şekilde giyiniz. Sadece kesilerin temizlenmesi ve duş almanız durumunda çıkarın.
  • Şişlikleri en aza indirmek için uzanmak yerine yarı uzanır şekilde dinlenin. Böylece daha rahat hissedeceksiniz ve şişliklerin azalmasına yardımcı olacaksınız. Başınızı her zaman yüksekte tutun. İleri veya geri döndürmeyin.
  • Orta şiddetli ağrı ve rahatsızlık hissedeceksiniz. Bunlar oral ilaçlarla kolayca kontrol edilebilir. İlaçlar yardımcı olmuyorsa cerrahınızı arayın.
  • Ameliyattan kırk sekiz saat sonra rahatsızlıklarınız ve ağrılarınızın azalmaya başlaması gerekir. Bu süreçten sonra belirgin miktarda fazla ağrınız olursa plastik cerrahınızı arayın. Şiddetli ağrılar nadiren görülür. Şiddetli ağrılarınız olursa, derhal doktorunuzu arayın.
  • Morarma ve şişlikler olabilir. Bu semptomlar ameliyattan sonraki yirmi dört ila kırk sekiz saat içinde en üst seviyeye ulaşacak ve sonraki on-on dört gün içinde yavaş yavaş dinecektir. Şişlikleri en aza indirmek için ameliyattan sonraki birkaç haftada başınız yüksekte olacak şekilde uyuyunuz.
  • İlk kırk sekiz saat boyunca hafif boşaltım olması anormal değildir. Kalın bir pamuk kompresyonu kafa derinizi ve yüzünüzü birkaç gün boyunca örtecek ve deri altında kan birikiminin önlenmesine yardımcı olacaktır.


Tedavi Sonrası İyileşme Süreci

Bandajlar, drenler, antibiyotik (doktorunuzun verdiği) kullanımı ve güvenli aktivite seviyesi ile ilgili bilgileri içeren tüm ameliyat sonrası talimatlarına uyun. Doktorunuz enfeksiyon belirtileri gibi dikkat edilmesi gereken sorunların işaretleriyle ilgili bilgi verecektir. İyileşme süresi, ameliyat kapsamına göre hastadan hastaya değişkenlik gösterecektir.

İlk Hafta

  • Ameliyattan sonra en az bir hafta araba sürmemelisiniz.
  • Ameliyat sonrasında boynunuzda gerginlik hissi anormal değildir. Bu his en fazla ameliyattan sonraki ilk bir iki gün içinde olur.
  • Ameliyattan sonraki ilk kontrol muayenesi sırasında, bandajlarınız ve genellikle drenleriniz alınacaktır. Doktorunuzun talimatlarınıza göre sportif bir yüz giysisi giyebilirsiniz.
  • İlk olarak cerrahınızla görüşmeden, ameliyattan iki hafta sonra sonra-iki hafta önce anti inflamatuar bileşen veya aspirin almayın.
  • İki hafta boyunca başınız kırk derecelik bir açıda tutarak uyumanız tavsiye edilir; gerekirse, ilave bir iki yastık yardımcı olacaktır.
  • Gözlerinize serin (soğuk değil) tampon uygulayın. Cildinize buz veya donmuş herhangi bir şeyi doğrudan temas ettirmeyin. Yumuşak, beyaz keseleri veya kare şeklinde gazlı mendilleri soğuk suyla ıslatarak ve iyice sıkarak uygulayın. Gözlere doğrudan uygulayın, ancak yanaklara veya boyuna uygulamayın. Baskı uygulamayın. Soğuk tamponu yirmi dakikadan uzun olmayana aralıklarda uygulayın. Isı vermeyin.
  • Eve döndükten sonra mümkün olduğunca uzun süre ayakta durun (oturun, kalkın, etrafta dolaşın). Böylece yüzünüzdeki şişliklerin azalmasına yardım edersiniz.
  • Bir hafta boyunca ağır şeyler kaldırmaktan ve bükmekten kaçının. Bu hareketler şişlikleri arttırmalarının yanı sıra, kan basıncını arttırarak kanamaya neden olabilir.
  • Ameliyattan yirmi dört saat sonra saçınızı hafifçe yıkayabilirsiniz. Her zamanki ısı veren tipte saç kurutma makinenizi kullanmayın; serinliği ayarlanabilir bir kurutucu kullanın.
  • Ameliyattan sonraki gün banyo yapabilir veya duş alabilirsiniz, ancak suyu doğrudan yüzünüze püskürtmeyin. Kesi çizgilerinizi ıslatmanız sakıncalı değildir.
  • Basınç uygulamanızdan on beş yirmi dakika sonra aşırı kanama olursa derhal bildirin.


2 – 6 Hafta

Ameliyattan sonra en az bir ay boyunca yüzmeyin, dalmayın, su kayağı yapmayın veya benzer şekilde yorucu bir spor faaliyetine katılmayın.

  • Kulak memelerinizin, yüzünüzün ve boynunuzun etrafında ameliyattan birkaç hafta sonra biraz uyuşukluk olabilir.
  • Ağır egzersiz veya bükme hareketlerinden kaçının.
  • Yarı uzanır vaziyette uyuyabilirsiniz. Ancak yüzüstü veya karın üstü uyumamalısınız. Yana dönerek uyuyorsanız, başınızın altına iki yastık ve sırtınızın ortasının ve omuzlarınızın altına da yumuşak birer yastık koyarak rahatça uyuyabilirsiniz.
  • Aksi söylenene kadar makyaj yapmayın.
  • İlk dört-altı hafta boyunca yara izleriniz kırmızı görünecek ve hafif hafif kaybolacaktır. Tüm yara izlerinin kaybolması ve ameliyat sonuçlarının tam olarak görülebilmesi için en az bir yıl geçmesi gerekir.
  • Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının. Güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanın. Güneşe çıkmadan en az otuz dakika önce en az otuz faktörlü bir güneş kremi sürün. Yüzünüz güneş yanığına veya düzensiz, koyu pigmentasyona yüksek oranda duyarlı olacaktır.

Düzenli egzersizlerinize yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, koruyucu gözlük ve şapka takmanız gerekir. Yüzünüzdeki rahatsızlıklar veya gerginlik ve karıncalanmalar gidecektir. Yüz gerdirme işlemi sonucunda tam iyileşme için en az altı ay gerekir. Belirlenen tarihlerde doktorunuza görünmeniz önemlidir.

Sınırlar ve Riskler

Yüz gerdirme işleminde belirgin komplikasyonlar nadiren görülür. Karşılaşabileceğiniz olası riskler konsültasyonunuz esnasında ele alınacaktır.

Tüm cerrahi işlemlerin bir ölçüde riski vardır. Bütün ameliyatlarda karşılaşılabilen olası komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

  • Anesteziye karşı istenmeyen tepki
  • Hematom veya seroma (deri altında biriken kanın çıkarılmasını gerektirebilir)
  • Enfeksiyon ve kanama
  • His değişikliği
  • Ameliyat izleri
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Alt bölgelerdeki yapıların zarar görmesi
  • İlave işlemler gerektirebilecek tatmin edici olmayan sonuçlar

E-Bülten
Kayıt Ol

*** Haberlerden ve Gelişmelerden Haberiniz Olsun